AlumniUV

Visita a l'Aula-Museu del Campus d'Ontinyent de la UV

20 Oct 08:30 AM - 14:30 PM @ Amadeo de Saboya, 4

entradas

Este Evento ya ha terminado.

Información

Dimecres, 20 d' octubre. Eixida en bus de 08:30 a 14:30 hores. Imprescindible inscripció prèvia. Cada persona inscrita ha d'especificar les seues dades personals. No s'acceptaran inscripcions amb dades duplicades. La persona inscrita rebrà un correu electrònic amb un tiquet amb un codi QR que haurà de presentar abans de pujar al bus. S'ha d'acudir a Amadeu de Saboya, 4 de València 10' abans de l'hora fixada. El tiquet inclou el bus, l'assegurança del viatge i les visites guiades. Consulta el PROTOCOL COVID-19 d'obligat compliment que hi trobaràs en aquest enllaç,[https://go.uv.es/i2naf1V]

Aquesta visita completa la conferència que abans de l'estiu varen oferir Josep Alabau i Eugenia Ruiz al voltant dels escenaris de guerra com a recurs 'turístic'. Ens acompanyaràn en la visita a l'Aula-Museu del Campus d'Ontinyent, Carmen Agulló i Jordi Belda. Posteriorment acompanyats per un guia de l'Oficina de Turisme farem una visita als refugis antiaeris del Regall i el de Tortosa i Delgado, testimonis de la Guerra Civil espanyola .

L'Aula-Museu, situada en el Grup escolar Joaquin Costa del Campus d'Ontinyent, està concebuda com un espai de treball i de recuperació de la memòria i el patrimoni històric educatiu. Consta de dos àmbits interrelacionats: l'exposició permanent Escola i República en la que s'explica el període amb panells il·lustrats amb fotografies i d'altra banda s'ha reconstruït una aula amb elements originals de l'edifici i recuperant mobiliari i materials didàctics des de l'esperit vitalista que animava a l'escola republicana. En la visita ens acompanyarà Carmen Agulló, professora titular de Teoria i Història de l'Educació a la Universitat de València. A més de ser escriptora de llibres, és una de les investigadores amb major prestigi en l'àmbit espanyol al voltant de la història de l'educació de les dones, especialment en els docents i les docents republicanes. És també molt reconeguda en aquest àmbit per la seua participació en el documental dirigit l'any 2013 per Pilar Pérez Solano, 'Las Maestras de la República' guanyador del premi Goya a la millor pel·lícula documental el 2014.

D'altra banda, pel que fa als refugis, has de saber que a Ontinyent, capital de la Vall d’Albaida, amb una població en època de guerra de 12.407 habitants, es van construir una dotzena de refugis a la ciutat ja que l’amenaça d’atac aeri va augmentar progressivament a mesura que avançava la guerra. En aquesta època, la indústria ontinyentina destacava per l'augment de la demanda arran de la conjuntura bèl·lica. Alguns d’ells es trobaven dins de les fàbriques més destacades: Paduana, J. Torró, J. Galiana, així com els refugis dels carrers de la Trinitat i de la Muralla, dins de la fàbrica de Tortosa i Delgado. Al centre de la Vila, ens trobem amb el refugi del Regall. Els refugis no tenen valor artístic, ni monumental i no és una obra d’art, però formen part del patrimoni bèl·lic. Són els principals testimonis de protecció de la població civil durant els bombardejos.


Miércoles, 20 de octubre. Salida en bus de 08:30 a 14:30 horas. Imprescindible inscripción previa. Cada persona inscrita debe especificar sus datos personales. No se aceptarán inscripciones con datos duplicados. La persona inscrita recibirá un correo electrónico con un ticket con un código QR que tendrá que presentar antes de subir al buzo. Se tiene que acudir a Amadeu de Saboya, 4 de València 10' antes de la hora fijada. El ticket incluye el bus, el seguro de viaje y las visitas guiadas. Consulta el PROTOCOLO COVID-19 de obligado cumplimiento que encontrarás en este enlace,[https://go.uv.es/i2naf1V]

Esta visita completa la conferencia que antes del verano ofrecieron Josep Alabau i Eugenia Ruiz alrededor de los escenarios de guerra como recurso 'turístico'. Nos acompanyaràn en la visita al Aula-Museo del Campus de Ontinyent, Carmen Agulló i Jordi Belda. Posteriormente acompañados por un guía de la Oficina de Turismo haremos una visita a los refugios antiaéreos del Regallo y el de Tortosa y Delgado, testigos de la Guerra Civil española .

El Aula-Museo, situada en el Grupo escolar Joaquin Costa del Campus de Ontinyent, está concebida como un espacio de trabajo y de recuperación de la memoria y el patrimonio histórico educativo. Consta de dos ámbitos interrelacionados: la exposición permanente Escuela y República en la que se explica el periodo con paneles ilustrados con fotografías y por otro lado se ha reconstruido una aula con elementos originales del edificio y recuperando mobiliario y materiales didácticos desde el espíritu vitalista que animaba en la escuela republicana. En la visita nos acompañará Carmen Agulló, profesora titular de Teoría e Historia de la Educación en la Universitat de València y además de ser escritora de libros, es una de las investigadoras con mayor prestigio en el ámbito español alrededor de la historia de la educación de las mujeres, especialmente en los docentes y las docentes republicanas. Es también muy reconocida en este ámbito por su participación en el documental dirigido en 2013 por Pilar Pérez Solano, 'Las Maestras de la República' ganador del premio Goya a la mejor película documental el 2014.

Por otro lado, en cuanto a los refugios, tienes que saber que en Ontinyent, capital de la Vall d'Albaida, con una población en época de guerra de 12.407 habitantes, se construyeron una docena de refugios en la ciudad puesto que la amenaza de ataque aéreo aumentó progresivamente a medida que avanzaba la guerra. En esta época, la industria ontinyentina destacaba por el aumento de la demanda a raíz de la coyuntura bélica. Algunos de ellos se encontraban dentro de las fábricas más destacadas: Paduana, J. Torró, J. Galiana, así como los refugios de las calles de la Trinidad y de la Muralla, dentro de la fábrica de Tortosa y Delgado. En el centro de la Vila, nos encontramos con el refugio del regallo. Los refugios no tienen valor artístico, ni monumental y no es una obra de arte, pero forman parte del patrimonio bélico. Son los principales testigos de protección de la población civil durante los bombardeos.

Comparte el evento

La COMUNITAT ALUMNIUV es una comunitat oberta a tots els antics alumnes de la Universitat de València i a la ciutadania en general. Una comunitat en al que podrás compartir aprenentatges i trovar a altres antics alumnes amb els mateixos interesos que tú. Una comunitat que et permetrà accedir a tota la informació sobre l'oferta cultural de la Universitat i a descomptes en una gran varietat de serveis. Descobreix al web, www.uv.es/alumniuv tot el que t’oferix la Universitat de València.
·
La COMUNIDAD ALUMNIUV es una comunidad abierta a todos los antiguos alumnos de la Universitat de València y a la ciudadanía en general. Una comunidad en al que podrás compartir aprendizajes y trovar a otros antiguos alumnos con los mismos intereses que tú. Una comunidad que te permitirá acceder a toda la información sobre la oferta cultural de la Universidad y a descuentos en una gran variedad de servicios. Descubre en el web, www.uv.es/alumniuv todo el que te ofrece la Universitat de València.


  Facebook   Twitter

Contacto AlumniUV