Dimecres, 10 de maig de 17:00 a 18:00 hores. Imprescindible inscripció prèvia. La persona inscrita rebrà un correu electrònic amb una confirmació de la inscripció. S'ha d'acudir 10' abans de l'inici de l'activitat (Universitat, 2). Aquesta exposició està organitzada pel Centre Cultural La Nau. La visita serà guiada en valencià per una persona que forma part del Voluntariat Cultural de la UV. No és obligatori però es prega ús de la mascareta en tot moment i mantenir la distància de seguretat (1,5 m.) entre grup i voluntariat cultural.
Des de l'editorial Pléyade, la mateixa que editava la mítica revesteixi Triomf, el 13 de maig de 1972 va sortir al carrer el primer udol de 'Hermano Lobo', amb el subtítol de Setmanari d'humor, dins del que cap, tot un principi que es podia resumir en el refrany de “a bon entenedor, amb poques paraules basta”. Perquè, més que paraules, la revista estava plena d'imatges tan suggeridores i provocadores com cada quin volgués entendre i imaginar. Des del dibuix surrealista de Ops (Andrés Rábago) a l'irreverent de Chúmez, passant pel troglodita de Forges o l'absurd de Gila, entre altres, van fer de la revista molt més que un mitjà per a riure's de la dictadura, la van convertir en un símbol de rebel·lia i transgressió. Per això va tenir tant d'èxit. La tirada de 100.000 exemplars d'aquell primer número va desaparèixer dels quioscos quan encara no havien tancat per a anar-se a menjar els seus propietaris. En números successius, la tirada es va elevar fins a 150.000 exemplars, aconseguint el seu màxim de vendes amb la xifra de 170.000.
'Hermano lobo', malgrat el seu format, periodicitat o llenguatges tan allunyats de la premsa diària, va ser una gran experiència comunicativa que difícilment es pot mesurar en termes de tirada o resultats econòmics. Va ser més enllà, en formar part de l'abillament de carrer de qui volia mostrar la seva discrepància o la seva condició de “progre”. Va ser un gran punt de trobada on es van donar cita una pléyade de intel·lectuals artistes del màxim nivell, com ara el ja citat Manuel Vicent, Francisco Umbral, Manuel Vázquez Montalbán, Luis Carandell, Antonio Burgos, Rosa Montero, Luis Sánchez Polack, José Luis Coll, Eduardo Haro, Fernando Savater, Jesús Pardo… I, per descomptat, on van dibuixar i van asseure càtedra Chumy Chúmez, Gila, El Perich, Forges, Saltés, Quino, Summers, Ops o el Trencat, Dodot, Ramón, Elgar, Ortuño…
Miércoles, 10 de mayo de 17:00 a 18:00 horas. Imprescindible inscripción previa. La persona inscrita recibirá un correo electrónico con una confirmación de la inscripción. Se debe acudir 10' antes del inicio de la actividad (Universitat, 2). Esta exposición está organizada por el Centro Cultural La Nau. La visita será guiada en valenciano por una persona que forma parte del Voluntariado Cultural de la UV. No es obligatorio pero se ruega el uso de la mascarilla en todo momento y mantener la distancia de seguridad (1,5 m) entre grupo y voluntariado cultural.
Desde la editorial Pléyade, la misma que editaba la mítica revista Triunfo, el 13 de mayo de 1972 salió a la calle el primer aullido de Hermano Lobo, con el subtítulo de Semanario de humor, dentro de lo que cabe, todo un principio que se podía resumir en el refrán de “a buen entendedor, con pocas palabras basta”. Porque, más que palabras, la revista estaba llena de imágenes tan sugerentes y provocadoras como cada cuál quisiera entender e imaginar. Desde el dibujo surrealista de Ops (Andrés Rábago) al irreverente de Chúmez, pasando por el troglodita de Forges o el absurdo de Gila, entre otros, hicieron de la revista mucho más que un medio para reírse de la dictadura, la convirtieron en un símbolo de rebeldía y transgresión. Por eso tuvo tanto éxito. La tirada de 100.000 ejemplares de aquel primer número desapareció de los quioscos cuando todavía no habían cerrado para irse a comer sus propietarios. En números sucesivos, la tirada se elevó hasta 150.000 ejemplares, alcanzando su máximo de ventas con la cifra de 170.000.
Hermano Lobo, a pesar de su formato, periodicidad o lenguajes tan alejados de la prensa diaria, fue una gran experiencia comunicativa que difícilmente se puede medir en términos de tirada o resultados económicos. Fue más allá, al formar parte del atuendo callejero de quien quería mostrar su discrepancia o su condición de “progre”. Fue un gran punto de encuentro donde se dieron cita una pléyade de intelectuales y artistas del máximo nivel, tales como el ya citado Manuel Vicent, Francisco Umbral, Manuel Vázquez Montalbán, Luis Carandell, Antonio Burgos, Rosa Montero, Luis Sánchez Polack, José Luis Coll, Eduardo Haro, Fernando Savater, Jesús Pardo… Y, por supuesto, donde dibujaron y sentaron cátedra Chumy Chúmez, Gila, El Perich, Forges, Saltés, Quino, Summers, Ops o el Roto, Dodot, Ramón, Elgar, Ortuño…
La COMUNITAT ALUMNIUV es una comunitat oberta a tots els antics alumnes de la Universitat de València i a la ciutadania en general. Una comunitat en al que podrás compartir aprenentatges i trovar a altres antics alumnes amb els mateixos interesos que tú. Una comunitat que et permetrà accedir a tota la informació sobre l'oferta cultural de la Universitat i a descomptes en una gran varietat de serveis. Descobreix al web, www.uv.es/alumniuv tot el que t’oferix la Universitat de València.
·
La COMUNIDAD ALUMNIUV es una comunidad abierta a todos los antiguos alumnos de la Universitat de València y a la ciudadanía en general. Una comunidad en al que podrás compartir aprendizajes y trovar a otros antiguos alumnos con los mismos intereses que tú. Una comunidad que te permitirá acceder a toda la información sobre la oferta cultural de la Universidad y a descuentos en una gran variedad de servicios. Descubre en el web, www.uv.es/alumniuv todo el que te ofrece la Universitat de València.